mana daun kesum??dh kehabisan...
mana lobak asin nya??.. dah habis juga...
Disebabkan.. nak makan sangat... mmm
layan aja la bahan yg ada kat umah....
Bahan-bahan ( 12-15 orang )
- 1 paket sphagetti (direbus      dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut) 
- **Bahan A
-  - (direbus dan dimesin - asingkan) ** 
- Ikan kembong + ikan parang -      1 kilo (ikan parang optional) 
- udang basah 100gm 
- isi ikan kurau - 20 gram      dibakar 
- 1 1/2 paket kecil udang      kering 50gm 
- **Bahan B (dimesin)** 
- bawang besar - 3 biji 
- cili kering - 15 tangkai 
- halia - 2 ibu jari 
- lengkuas - 2 ibu jari &      kunyit hidup - 2 ibu jari 
- serai - 2 batang diketuk 
- asam keping - 4 keping 
- santan pekat 1 kotak / lebih      
- 1 paket kerisik 
- 1 paket kecil rempah kari 
- bawang putih -3/4 ulas 
- **Bahan Hias** 
- limau kasturi belah 2 dan      buang biji 
- timun di racik halus 
- tauge buang ekor (segar) 
- jeruk chaipo (dihiris kasar      / yang sudah siap cincang dalam paket) 
- bawang besar hiris halus 
- Daun kesum / daun selasih /      daun pudina diracik halus 
- ** Sambal Belacan 
- -lada merah 5/6 biji 
- -Belacan melaka - 30 gram      dibakar 
- Bawang putih 3 biji kecil 
- Sedikit gula dan garam      secukup rasa
Cara-cara 
- rebuskan ikan, udang, udang      kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus      bersama air rebusan 
- **Penyediaan kuah** 
- Tumis minyak dan masukkan      serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi 
- Bila garing, masukkan rempah      kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit 
- masukkan ikan/udang/udang      kering dan ikan kurau kering yang dimesin. 
- masukkan santan pekat      diikuti dengan 2 mangkuk air dan 
- masukkan asam keping 
- tambah garam dan gula untuk      rasa 
- masak sehingga kuah pekat      dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak,      kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk 
- **Sambal belacan**
Selamat mencuba
.
 
1 comment:
harus cuba ni... time kasih nenek.
Post a Comment